Kultur för seniorer - kultur och hälsa

Lyssna

Kultur för seniorer - kultur och hälsa en särskild satsning på kulturupplevelser riktade till seniorer för att erbjuda meningsfulla aktiviteter och skapa välmående för kommunens seniorer.

Nyheter

 

Här berättar Chatrina Stranderg och Gunnar Öhman om krigsflygfältets tillkomst i Olofsfors för de boende på Tallbacken. Det byggdes 20  stycken krigsflygfält i hela landet varav denna var den 19:e...

Utställning och föreläsning Fåglar, Åke Gustavsson

      

 

"Minns min hembygd"


 

 


Med Chatrina Strandberg på Näckrosen, Strandholmen. Deltagarna pratade om var de hade bott och minnen därifrån. Var och en som deltar blir sedd och bekräftad. Även Västerbottningen har gjort ett reportage om Minns min hembygd.

 

"Nu blommar det!"

Årets vinnare i blomstertävlingen "Nu blommar det" på Nordmalings boendeenheter blev Juliagården i Norrfors. Juryn, bestående av Nach, Cathrina Strandberg och Ann-Sofie Appelblad, utsåg årets vinnare. Vinsten firades med kaffekalas och utdelning av priser.
Barbro Westling gladdes av att, för Juliagårdens räkning, ta emot vandringspriset. Lika glad var Rut Ejelöv som fick ta emot gängets diplom. Alla på Julia gården var överens om att nästa år skall de se till så att priset stannar på Julia gården. Något vi på Kultur för Seniorer . Kultur och Hälsa i Nordmalings kommun med spänning ser fram mot.

 

Årets vinnare 


Vandringspokal

Vinnare av "nu blommar det"

Modevisning

Modevisning på Strandholmen med volontärer, enhetschef, boende och anställd.

kultur för seniorer


Korsord

Korsordscirkeln på Kullen gör ett sommaruppehåll. Maj månads vinnare /Elly Sundkvist Janet Johansson Britt Österlund.

kultur för seniorerCicci & Tomas

Här är Cicci och Tomas ute på udden A och skolar ut fröer. Här är även anhörig engagerad och hjälper till.

kultur för seniorerMusik

Notknäckarna på Strandholmen

kultur för seniorer

 

 

Bakning

Bakning på Strandholmen

kultur för seniorer 

 

Sångstund

Sångstund med Elisabet Sjölund.

kultur för seniorer                kultur för seniorer

 

Korsordscirkel

Med Marine Gustavsson


 

Allsång

Allsång på Juliagården. Ett samarrangemang med Svenska kyrkan.

musik 

 

Cirkel "förr och nu"

vidbord 


Nu blommar det - Nu är det avgjort!

Avdelning Näckrosen på boendeenheten Strandholmen vann 2017 års pris i "Nu blommar det!!" tävlingen.
Juryn, Cathrina Strandberg, Kristina Kalén och Veronica Abnersson var eniga. På Näckrosen firades priset med bullkalas och priset skålades in i hemgjord svartvinbärssaft.
Eldsjälen Anna-Greta Edlund fick mottaga vandringspriset bestående av en skulptur i koppar, gjord av konstnären Annica Friberg, som skänktes av Medborgarskolan. Alla deltagande boendeenheter har fått ett diplom. Vi ser med spänning fram mot nästa sommars "Nu blommar det". Redan nu i höst börjar det planeras för vilken blom design balkongerna skall ha 2018.Anna-Greta är övertygad om att Näckrosen kommer att vinna även nästa år och de får behålla vandringspriset.


blommorvinnare näckrosen


 deltagare prisutdelning

 


Folkligt, Festligt och Fullsatt!!!

Allsång där alla trivs och sjunger med. Svenska kyrkans medarbetare gör stor succé på äldreboendena i Nordmaling. Boendeenheterna Skutan och Tallbacken har fått besök och vi hoppas att det blir en fortsättning. De som fick det att svänga ordentligt var vokalister Carin Nygren och Ewa Klarström-Karlsson och musikerna Urban och Daniel Lundström.

 

allsång 


Nu blommar det! - Blomodling på kommunens särskilda boenden

Under april och maj månad satsar Kultur för Seniorer -  Kultur och Hälsa på ett projekt vi kallar ”Nu blommar det”. Tanken är att via blommor och odlingen få igång ett gemensamt intresse hos de som äldre. Ett intresse som skapar ett samtalsämne och någonting gemensamt ta hand om. Något som också entusiasmerar personalen.

Cissi Ruumensaari och Tomas Wallrud från Medborgarskolan kommer till alla boendeenheter försedda med jord, fröer och odlingslådor. Tillsammans med de äldre sår man och pratar blommor på avdelningarna. När växterna vuxit till sig kommer Cissi och Tomas tillbaka och hjälper till att skola ut blommorna och sätta ut dem på balkonger och i krukor. I mitten av augusti kommer en jury att utses som far runt och utser årets vinnande blomsterarrangemang.


Fotoberättande

Under april månad besökte Hans Stenlund Strandholmen för att berätta om fotots uppkomst och om två av Nordmalings kvinnliga fotografer.


Påskfirande på kommunen äldreboenden

 

Förskolebarn från Gräsmyr besökte Tobiasgården i Gräsmyr för att fira in påsken.


Berättelser från Olofsfors

 

Åsa Lindström det vill säga disponentfrun från Olofsfors Bruk besökte Strandholmen den 3 mars för att berätta episoder och anekdoter från gamla Olofsfors.

Länk till affisch


Information om verksamheten

För mer information om verksamheten, se sidan nedan:

Länk till Så arbetar kultur för seniorer

Vi söker volontärer

Vill du vara med och göra livet lättare och roligare för en stor grupp människor? Kontakta då personerna nedan för mer information.

Vi söker volontärer!

Länk till information om volontärskap

Dessa organisationer medverkar

Organisationerna nedan samverkar tillsammans med Nordmalings kommun inom kultur för seniorer - kultur för hälsa. Besök respektive hemsida för mer information om respektive organisations evenemang.

PRO Nordmaling (länk till extern hemsida)

SPF Nordmaling (länk till extern hemsida)

Medborgarskolan (länk till extern hemsida)

PRO Rundvik (länk till extern hemsida)

Kontakt

Lillemor Berggren
Telefon: 070-93 83 734
E-post: lillemor.berggren@nordmaling.se

Eleanor Bodel
Telefon: 070-255 09 79
E-post: bodel.eleanor@gmail.com

Kontaktperson: Ulf Månsson, kommunchef