Kunskaper i livsmedelshygien

Lyssna
Bristande kunskap om hygien och temperaturer orsakar de flesta matförgiftningar. Det är du som livsmedelsföretagare som ansvarar för att den mat du säljer eller serverar är säker. Därför behöver du ha tillräckliga kunskaper i livsmedelshygien, egenkontroll och matallergier. Kunskaperna ska vara anpassade efter den verksamhet som du bedriver.

Du som är ansvarig eller någon annan personal i ditt företag bör ha gått en utbildning i grundläggande livsmedelshygien. Det är därefter viktigt att regelbundet underhålla sina kunskaper.

Det finns många företag som anordnar utbildning i livsmedelshygien och egenkontroll, både utbildningar som du kan delta i på plats med en kursledare och webbaserade utbildningar som du kan gå på distans. Du hittar dessa företag t ex via Gula sidorna, Eniro.se, Hitta.se eller genom att använda en sökmotor, t ex Google, för att söka efter grundkurser eller utbildningar i livsmedelshygien.

Många livsmedelsbranscher har även en organisation som tar fram branschriktlinjer. Dessa hittar du t ex på Livsmedelsverkets hemsida.

 

Kontaktperson: Christina Myrestam