Konsumentrådgivning

Lyssna

Konsumentrådgivningen i Umeå erbjuder opartisk och professionell rådgivning till dig som konsument och bor i Umeå, Bjurholm, Nordmaling och Vindeln. Rådgivningen erbjuder rådgivning till privatpersoner som har köpt eller ska köpa av företag.

Konsumentrådgivningen erbjuder rådgivning till dig som bor i Umeå, Bjurholm, Nordmaling och Vindeln.

Du kan vända dig till konsumentrådgivningen

  • inför ett större köp
  • om du är missnöjd med en vara eller tjänst och vill klaga eller reklamera
  • om du har frågor om dina rättigheter som konsument.

Konsumentrådgivningen i Umeå

Telefon dagtid: 090-16 34 34

Besöksadress:
Stadshuset
Skolgatan 31 A
901 84 Umeå

Observera att du måste ringa och boka tid i förväg för att besöka oss. Konsumentvägledarna tar endast emot bokade besök.  www.umea.se/konsument för fullständig information.

Du kan även kontakta Hallå Konsument - telefonrådgivning: 0771-525 525

Att köpa en vara eller en tjänst - konsumenträtt

Trots att namnet antyder det - konsumenträtt - betyder det inte att konsumenten alltid har rätt. Som konsument är det bra att ha koll på vad som gäller när du köper en vara eller en tjänst av ett företag. Om du upplever ett fel med varan eller tjänsten har du både rättigheter och skyldigheter som konsument.

I Konsumentköplagen står vilka rättigheter du har som konsument när du köper en vara i en butik. I lagen hittar du bland annat vilka regler som gäller om du inte är nöjd med varan och vad du då kan kräva av säljaren.

Konsumenttjänstlagen är den lag som gäller när du köper en tjänst, exempelvis anlitar en hantverkare eller lämnar in bilen på verkstad. Lagen är ditt skydd mot dåligt utförda tjänster.

Innan du handlar

Kontakta Konsumentvägledningen innan du gör ett större köp eller beställer en tjänst. Av oss kan du få tips om hur du ska göra för att undvika att göra ett dåligt köp.

Köpa en vara

I konsumentköplagen står vilka rättigheter du har som konsument när du köper en vara i en butik. I lagen hittar du bland annat vilka regler som gäller om du inte är nöjd med varan och vad du då kan kräva av säljaren.

Läs om konsumentköplagen

Köpa en tjänst

Konsumenttjänstlagen gäller när du köper en tjänst, till exempel anlitar en hantverkare för att måla om ditt hus eller när du lämnar in bilen för reparation. Lagen är ditt skydd mot dåligt utförda tjänster.

Läs om konsumenttjänstlagen

Fler lagar

Kunden har inte alltid rätt. Men det finns många lagar som stärker konsumenternas rättigheter.

Läs om fler konsumentlagar

För näringsidkare

Svensk handel och Konsumentverket har kommit överens om en lathund om konsumentköplagen för näringsidkare.

Ladda ner lathunden som pdf-fil.

Behöver du hjälp med att klaga på en vara eller tjänst?

Många konsumenter tycker att det kan vara svårt att klaga på en vara eller tjänst som man är missnöjd med. Konsumentverket och Allmänna reklamationsnämnden (ARN) har tillsammans skapat en webbtjänst - Klagoguiden - så att man enkelt kan reklamera en vara eller tjänst.

Klagoguiden hittar du här

Kontaktperson: Jakob Norstedt, kommunikatör