Korttidsboende (SoL)

Lyssna

Korttidsboende ger en möjlighet till återhämtning efter sjukhusvistelse innan hemgång. Korttidsboende kan även vara en återkommande insats för att få miljöombyte och ge anhöriga avlösning och avlastning i omsorgen.

I kommunen finns korttidsplatser där äldre, efter behovsprövning, kan få möjlighet att vistas under en kortare period. Kommunen kan exempelvis erbjuda korttidsplats för rehabilitering, i väntan på annat boende eller som avlastning för närstående.

Korttidsboende är till för dig som inte kan återgå till hemmet omedelbart efter sjukhusvistelse och eventuellt är i behov av träning. Korttidsvistelse är även till för dig som är i behov av ett omvårdnadsbehov som inte kan tillgodoses i hemmet då den som annars vårdar dig behöver avlösning.

Växelvård är till för dig som har ett omfattande vård och omsorgsbehov och annars får hjälp av en anhörig/närstående. Växelvården fungerar som avlastning och ger anhörig/närstående möjlighet till återhämtning.

Var finns korttidsboende?

I Nordmalings kommun finns ett par olika korttidsboendemöjligheter.

  • Tallbacken, Rehab (Hemvägen 12, Nordmaling) har 8 platser där 5 är korttidsplatser och 3 är växelvårdsplatser.

 

Du hittar mer information om boendena i menystrukturen till vänster under Särskilda boenden.

Hur söker jag om korttidsboende/växelvård?

För att ansöka om korttidsboende eller växelvård, ansök via din biståndshandläggare. Du kan göra detta antingen på webben eller genom att ringa biståndshandläggarna direkt. Du hittar mer information om biståndhandläggarnas sida:

Länk till att ansöka om äldreomsorg

Kontaktuppgifter till biståndshandläggare hittar du längre ned på sidan.

Viktiga saker att tänka på för den som får plats på korttidsboende/växelvård

Kläder

Ta med många ombyten. Kom ihåg strumpor, bra inneskor (ej crocs), pyjamas och underkläder för hemgång. Märk kläderna med den boendes namn. Du eller din anhörig ansvarar för att tvätta egna kläder.

Fickpengar

Ta med fickpengar så att den boende kan göra mindre inköp. Det gäller exempelvis pengar till godis, bingo och taxi. Om ni kommer till oss via Norrlands Universitetssjukhus är det viktigt att det finns pengar till taxi.

Hygienartiklar

Produkter för personlig hygien måste tas med. Detta gäller exempelvis schampo, flytande tvål, salvor o.s.v. Personalen kan vid behov ge råd om varumärken anpassade för olika behov.

Mattider

  • Frukost 08.00-09.00
  • Lunch 12.00
  • Mellanmål 14.00-15.00
  • Middag 16.30
  • Kvällsmål 19.30

Aktiviteter

På Dagrehab i källaren på Tallbacken finns möjlighet till individuell träning. Dagrehab anordnar även allmänna aktiviteter som tidningsläsning, bingo, film, hantverksaktiviteter m.m.

Läkar- och tandläkarbesök

Om den boende under sin vistelse behöver göra läkar- eller tandläkarbesök och inte kan göra detta själv, följer anhörig med. Om inte detta går kontakta enhetschef.

Medicin

Kom ihåg att ta med medicinlistor, mediciner, ögondroppar, avföringsmedel, inhalationspreparat och dosetter.

Besök

Anhöriga och bekanta är alltid välkomna på besök. Rehab har inga besökstider men vi ser helst att ni kommer efter 09.30 på morgonen. Vi låser ytterdörren kl.19.00 men vi har porttelefon om du vill komma senare.

Om du vill ta med blommor prata först med personalen då det kan finnas allergier.

Kontaktperson: Biståndshandläggare