Storrisbergsgrottorna

Lyssna

Storrisberget har varit naturreservat sedan 1975 och har väckt stor uppmärksamhet tack vare Tjuv-Antes grotta. Grottan är en av landets största tunnelgrottor och uppskattas mycket, inte minst av speleologerna, d v s grottforskarna. Hela området är på 21 ha och för den som vill ha en utflyktsdag är området perfekt. Här finns mycket att utforska.

 

Namnet Tjuv-Ante

Enligt sägnen så blev den största av grottorna på Storrisberget ett tillhåll och gömställe för stortjuven Anders Andersson. Vid ett par tillfällen sägs han ha rymt från fångtransporter och han ska då ha flytt till det otillgängliga området på berget. Idag är stigen till grottan vältrampad efter många besökare, men med fantasins hjälp kan man förstå att när detta utspelade sig under 1800-talet så var berget okänt för de flesta. Anders Tjuv-Ante Andersson var född i Storfall så för honom var säkert markerna välbekanta.

 

Grottyper

Den största grottan, Tjuv-Antes, är alltså en tunnelgrotta. Den känner man igen på sin päronformade profil. Om du tänker dig grottan i genomskärning, så är ingången i regel smal och trång, för att sedan utmynna i ett rum eller en sal i bästa fall. Grottypen är mycket ovanlig och finns bara dokumenterade i Skandinavien. I Sverige finns ett 60-tal tunnelgrottor. Den märkliga formen har uppkommit genom slipning av klapperstenar som kommit i rörelse av vatten som sedan slipat vidare på den befintliga sprickan.

Tjuv-Antes grotta är ett synnerligen bra exempel på en tunnelgrotta. Från grottöppningen leder en stege ner till en spricka som är ca 1,5 meter bred i botten. Underlaget är rundslipade stenar. Här krävs ficklampa och bra skor för att gå säkert. När du kommit längst in i öppningen leder ytterligare en stege ner till en djupare nivå. Därifrån når man det innersta rummet, ett runt rum, ca 2,5 meter i diameter. Totalt är grottan med gångar ca 30 meter lång, fem meter bred och tre meter hög.

 

Området i övrigt

Ute igen ur grottan så fortsätter vandringsleden upp på det höga berget. Toppen mäter 131 meter över havet och bjuder på en enastående utsikt. Följ leden förbi klappergropar och klapperstensfält till bergets nordsida. Där finns flera lagerbäddsgrottor, d v s "liggande" grottrum.
Hela reservatet ingår i det europeiska nätverket av skyddade områden, Natura-2000.
 

Vägbeskrivning

Från E4, sväng västerut mot Olofsfors. Från Olofsfors följ skyltning mot Norrfors. Efter ca två kilometer längs Norrforsvägen är det skyltat Naturreservat på höger sida. Kör bilen till grillplatsen och parkeringen. Därifrån skyltat och tydlig stig att följa.
 

Kontaktperson: