Earth hour 2018

Lyssna

Temat för 2018 års Earth hour är "One planet life - Lev och ät inom ramen för en planet", och tar upp vår matkonsumtion. Förra året deltog människor från över 187 länder och över 7000 städer vilket är globalt rekord.

 

Syftet med Earth Hour är att skicka en stark signal till världens beslutsfattare att agera och ta klimathotet på allvar, öka medvetenheten om klimatförändringarna och göra förändringar på lång sikt för att anamma en mer hållbar livsstil.

Hur blir jag klimatsmart?


Bilen: Halvera resandet med fossila bränslen. Res klimatsmartare med tåg, buss, och kollektivtrafik, semestra utan flyg och rör på dig dubbelt så mycket, till exempel med cykel.

Biffen: Minska köttkonsumtionen kraftigt, öka intaget av gröna proteiner och sluta slänga ätbar mat - det vinner både du och planeten på!

Bostaden: Halvera energianvändningen från din bostad. Släck mer och gå helst över till LED-lampor. Fördubbla ditt positiva bidrag genom att producera egen förnybar el med egna solceller eller andelsägd sol- eller vindkraft.

Börsen: Halvera utsläppen från ditt sparande och dubblera ditt klimatsmarta sparande. Välj en bank, fondförvaltare eller ett försäkringsbolag som kan hjälpa dig med fossilfria placeringar.

Butiken: Konsumera klokare - halvera din klimatpåverkan från shopping, handla second-hand och fördubbla ditt positiva bidrag genom att använda cirkulära och digitala tjänster. 

Maten vi äter står för cirka en tredjedel av de svenska hushållens klimatfotavtryck och vår överkonsumtion påverkar djur och natur. WWF har satt som mål att vi i Sverige ska ha halverat vår köttkonsumtion och våra inköp till och med 2025. Nordmalings kommun deltar i år genom att informera om Earth hour på skolor.

 

Se mer information på http://www.wwf.se/wwfs-arbete/klimat/earth-hour/1415461-earth-hour