- Startsida
- Barn och utbildning
- Mat i förskola och skola
- Specialkost
Specialkost
Målsättning
Målet med maten i skolan är att servera säker, god och näringsriktig mat i en trygg miljö. Här hittar du information om hur du ansöker om specialkost. Nötter, jordnötter, sesamfrön och mandel förekommer inte i maten.
Vem har rätt till specialkost?
- Anpassad kost
Anpassad kost innebär att skolan erbjuder eleven maträtter utifrån en specifikt framtagen matsedel som innefattar maträtter som passar de flesta elevers specifika behov. Anpassad kost kräver intyg. - Allergi
Kost fri från t.ex gluten, sojaprotein, ägg - Laktosintolerans
- Religiösa och etiska skäl
Kost fri från fläskkött, nötkött eller blodmat
Du som vårdnadshavare ansvarar för att:
- Meddela den pedagogiska verksamheten om vilket behov av specialkost som är beviljad.
- Vid beviljad specialkost är det viktigt att du som vårdnadshavare meddelar köket om behov inte längre finns.
- Förnya din ansökan om specialkost inför varje nytt läsår
Intyg
Vid allergi eller behov av anpassad kost måste det finnas ett intyg eller journalkopia från vården eller elevhälsan. Intyget/journalkopia kan fotas och bifogas vid ansökan. Ett intyg/journalkopia hjälper oss att säkerställa att vi har rätt information om elevens behov. Det går bra att bifoga ett foto av intyget/journalkopia, bara det är tydligt att läsa.
Övrig ansökan kräver inget intyg.
Vid sjukdom, ledighet eller annan frånvaro:
Om barnet/eleven uteblir från måltiden ska den avbeställas i så god tid som möjligt. Vårdnadshavaren kontaktar då köket direkt. Telefon: 0930-141 42