- Startsida
- Bygga, miljö och infrastruktur
- Miljökontoret
- Miljöfarlig verksamhet
- Miljösanktionsavgifter
Miljösanktionsavgifter & Miljöbrott
Den som bryter mot miljöbalken eller dess följdbestämmelser kan få betala en miljösanktionsavgift eller bli åtalsanmäld. Miljösanktionsavgifterna går till staten. Syftet med miljösanktionsbestämmelserna är att de ska bidra till regelefterlevnad och en minskad miljöpåverkan från verksamheter och privatpersoner.
Det är regeringen som beslutar vilka överträdelser som ska vara belagda med en miljösanktionsavgift samt hur stora avgifterna ska vara. Aktuella miljösanktionsavgifter finner du i Förordningen (2012:259) om miljösanktionsavgifter.
Misstanke om miljöbrott
Vid misstanke om brott mot miljöbalken är tillsynsmyndigheten skyldig att göra en åtalsanmälan. Tillsynsmyndigheten har inte möjlighet att göra någon bedömning av brottet i det enskilda fallet, utan det är miljöåklagaren som beslutar om ärendet ska gå vidare till åtal eller inte. Endast de allvarligaste överträdelserna omfattas av straffansvar. För mindre allvarliga överträdelser använder man istället miljösanktionsavgifter.
Miljösanktionsavgift
Tillsynsmyndigheten är skyldig att besluta om avgift när en överträdelse har skett. Myndigheten får inte göra egna bedömningar eller värderingar av ett enskilt fall. Orsakerna till detta är:
- Regeringen har redan bestämt vilka överträdelser som ska vara belagda med avgift. Alla dessa räknas upp i Förordningen (2012:259) om miljösanktionsavgifter. Bygg- och miljökontoret får varken lägga till eller ta bort några av dem.
- Regeringen har genom samma förordning bestämt exakt hur stor denna avgift ska vara i varje konkret fall. Bygg- och miljökontoret har inga möjligheter att ändra avgiftens storlek.
Miljösanktionsavgift ska tas ut även om överträdelsen inte har skett med mening eller av oaktsamhet. När förutsättningar för miljösanktionsavgift har uppkommit ska miljösanktionsavgift tas ut.
Om den avgiftsskyldige vidtar rättelse så innebär det tyvärr inte att man slipper miljösanktionsavgift. Fortsätter överträdelsen eller om man upprepar samma överträdelse inom två år så får man betala en ny miljösanktionsavgift som då blir dubbelt så hög.
Exempel på miljösanktionsavgifter
Här följer några exempel på överträdelser som är belagda med miljösanktionsavgift:
- Att anlägga en ny avloppsanläggningutan tillstånd (miljösanktionsavgift på 5 000 kronor).
- Att inrätta en värmepumpsanläggning utan att anmäla eller söka tillstånd från kommunen (miljösanktionsavgift på 1 000 kronor eller 3 000 kronor).
- Att inte upprätta transportdokument vid transport av farligt avfall (miljösanktionsavgift på 5 000 kronor).
- Att inte rapportera in eller att vara försenad med att rapportera in anteckningar av farligt avfall till Naturvårdsverkets avfallsregister (miljösanktionsavgift på 5 000 kronor).
- Att vara försenad med att rapportera om läckagekontrollen från en köldmedia anläggning (miljösanktionsavgift på 1 000 kronor).
Överklagan och betalning
Du kan överklaga ett beslut om miljösanktionsavgift till Mark- och miljödomstolen. Information om hur en överklagan går till skickas med beslutet.
En miljösanktionsavgift ska man betala till Kammarkollegiet inom 30 dagar från att man fått beslutet. Observera att du ska betala avgiften även om du överklagar. Får du rätt i Miljödomstolen betalas avgiften tillbaka med ränta.
Följande är inte skäl för tillsynsmyndigheten att stryka avgiften:
- Att man inte har känt till de regler som gäller.
- En uppdragstagare som har anlitats har begått ett misstag eller inte gjort vad som kunnat förväntas eller vad som utlovats.
- En verksamhet är nystartad.
- Man har glömt eller inte haft tid.
- Den avgiftsskyldige har haft dåliga rutiner.
- Att man har ekonomiska problem.
- Avgiften är hög i förhållande till den avgiftsskyldiges ekonomiska förhållanden.
Tillsynsmyndigheten kan låta bli att ta ut avgiften om det är oskäligt med hänsyn till bland annat sjukdom, eller att överträdelsen redan lett till straff enligt miljöbalken. Man kan även besluta om en längre betalningstid eller att dela upp betalningen om den avgiftsskyldige meddelar att man har svårt att betala och kan visa detta för myndigheten. Tolkningen av uttrycket "oskäligt" ska vara sparsam.
Du är måste känna till reglerna
Alla som utövar en verksamhet är skyldiga att känna till alla lagar och bestämmelser som rör verksamheten, däribland regler om miljösanktionsavgifter.
Reglerna om miljösanktionsavgifter finns i Miljöbalken kapitel 30, Förordningen om miljösanktionsavgifter (SFS 2012:259) samt i Naturvårdsverkets författningssamling (NFS 2002:16).